En kontantinsats är den del av huset du nästan alltid måste betala med dina egna pengar. Men vad ligger kontantinsatsen på i Sverige, varför finns det en kontantinsats över huvud taget och kan man låna till kontantinsatsen? Svar på dessa frågor och fler kommer du få i den här artikeln, som är en heltäckande resurs för hur det fungerar med kontantinsats.
Vad är en kontantinsats?
Kontantinsats kallades tidigare för topplån, och är den del av din bostadsfinansiering som du måste bekosta själv med exempelvis sparade pengar eller ett externt lån från dina föräldrar alternativt en annan bank. Du får i Sverige låna upp till 85 % av din bostads värde, och de återstående 15 procentenheterna är kontantinsatsen.
Varför finns det kontantinsatser?
Regeringen har beslutat att det ska finnas kontantinsatser för att bostadsmarknaden ska bli mer reglerad, och därmed mer förutsägbar. Regeringen vill att den som köper ett hus, verkligen ska ha råd med det. Att finansiera 100 % av sitt bostadsköp med lån kan vara riskabelt, då exempelvis ränteökningar kan leda till att man får svårt att betala tillbaka lånet.
Utöver detta ser bankerna det som en trygghetssignal, att de som köper en bostad har en buffert som de sparat ihop till.
Kan man låna till hus utan kontantinsats?
Du kan låna till ditt husköp utan att behöva betala någon kontantinsats, genom att ansöka om ett så kallat kontantinsatslån. Ett kontantinsatslån är samma sak som ett lån utan säkerhet, och den ränta du betalar ligger i regel på cirka 7,5 procent. Det är betydligt mer jämfört med räntan på ditt huslån, som oftast ligger på cirka 2 procent.
Notera att du sällan kan ta ett kontantinsatslån på samma bank som du tar ditt bostadslån. Ett privatlån som du tar av en extern låneaktör blir i detta fall nödvändigt, med en ökad månatlig lånekostnad för huset som följd. Det är alltid bäst att inte behöva låna till kontantinsatsen genom att exempelvis betala den med sparade medel.
Behöver man betala kontantinsats när man bygger ett nytt hus?
Du måste betala en kontantinsats på 15 procent, även om du bygger ett nytt hus. Det lånelöfte som banken ger dig för att finansiera ditt nya hus måste inkludera en kontantinsats, så du kan inte låna för mer än 85 procent av bostadens värde bara för att du bestämt dig för att bygga ett nytt hus från exempelvis Skanska eller Myresjöhus.
Ett kontantinsatslån är därför en utväg även här.
Läs mer: Så mycket sparar du med bergvärme
Så kan du räkna ut kontantinsatsen för hus
Då kontantinsatsen för hus alltid ligger på 15 procent, kan du använda följande uträkning.
Totalt lånebelopp * 0,85 = Maximalt lånebelopp för bostadslånet
Totalt lånebelopp – Maximalt lånebelopp för bostadslånet = Kontantinsatsen.
Räkneexempel:
Per och Marita ska köpa ett hus för 2 000 000 kronor. De får i detta fall låna som mest (2000000*0,85=1700000) 1 700 000 kronor. Kontantinsatsen ligger i detta fall på (2000000-1700000=300000) 300 000 kronor.
Kan man belåna föräldrars hus för kontantinsats?
Om banken tillåter det kan dina föräldrar agera borgenärer för ett privatlån för kontantinsatsen, med sitt hus som trygghet gentemot banken. Dina föräldrar kan även gå in som delägare i huset, för att du ska kunna finansiera kontantinsatsen. Du kan även låna pengar av dina föräldrar till kontantinsatsen, utan att blanda in banken.
Om dina föräldrar har pengar över, får du ett kontantinsatslån med bra villkor medan de får en acceptabel ränta på det utlånade beloppet.